Sunday, February 12, 2006

Een betoverend bezoek aan Alhambra, Granada

Zondagmorgen negen uur: op de ruim zevenhonderd meter hoge heuvel komen ik en een mede Don Quijote-student aan bij het magistrale fort schuine streep paleis Alhambra. Bijkomend van wederom een week Spaans leren in Spanje en een avond stappen in studentenstad Granada, hebben we in het centrum een bus naar boven gepakt. Kleine stadsbussen rijden hier in een noodgang de heuvel op, dus het is naast een comfortabele nog een snelle optie ook. Hoewel. Een korte rookpauze van de lokale buschauffeur leek nog even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk waren we toch stukken rapper dan enkele te voet gaande toeristen.
En wat een geluk. Omdat we buiten het drukke zomerseizoen zitten en al vrij vroeg voor de poort staan, kunnen we zo doorlopen. Zelfs in het weekend. Er schijnen hier gemiddeld 6.000 mensen per dag te komen. De afwezigheid van de pak ‘m beet 5.998 anderen en de opkomst van de zon, stellen ons in staat in alle rust een paar leuke foto’s te schieten, terwijl we al audioguide luisterend ons naar het architectonische hoogtepunt van Alhambra begeven: de Palacios Nazaries.

Hier kom je als eerste binnen bij het Mexuar. In dit oudste gedeelte van Alhambra ontvingen koningen van Granada hun ondergeschikten. Hoewel latere bewoners christelijke invloeden aan de ruimte hebben toegevoegd en ondanks een lichte explosie, zijn er nog een hoop Arabische kenmerken terug te vinden. Prachtige pilaren, tegelpatronen en in de muur verwerkte Arabische teksten dompelen je direct onder in oosterse sferen. Wat verderop betreden we het paleis van de sultan, Palacio de Camores. Hierachter bevindt zich misschien wel de meest gefotografeerde vijver van Europa, die in de Patio de los Arrayanes. Het effect van het spiegelende water is erg indrukwekkend.
In de Patio de los Leones zien we vooral zuilen; 124 om precies te zijn. Deze bieden niet alleen steun aan de galerij, maar geven de patio ook een zeer imposante uitstraling mee. Aan de lange zijdes van bevinden zich twee vertrekken. De Sala de Dos Hermanas bevat bovenin ramen van de kamers van de vrouwen van de Sultan. Door kleine gaten konden de dames onopgemerkt naar beneden gluren. En waar komt nou toch de naam van die patio vandaan? ‘Los Leones’ staat natuurlijk voor de twaalf in een fontein verwerkte in alle windrichtingen waterspuwende leeuwen.

Na nog een paar rijkelijk versierde ruimtes, patio’s en baden, verlaten we het paleis en betreden we de Jardines de Partal. In deze tuin staat de Torre de las Damas. Door de bogen van dit gebouw kijken we uit over de voormalige Arabische wijk van Granada, het Albacin. Nog een beter uitzicht krijgen we in de tuinen en de gebouwen in het Generalife. Deze vrijetijdsspot van Granadese koningen barst van de schoonheid en rust. Je vindt er iets minder - maar nog steeds indrukwekkende - bouwwerken, slimme Arabische irrigatietrucs, vijvers en een rijkdom aan plant- en boomsoorten. Gedurende het voorjaar en de zomer bespeur je hier waarschijnlijk nog veel meer groen en kleurrijke natuur.
En al dit schoon en de belangrijke bewoners vroeg uiteraard om de nodige bescherming. Nog voor het Alhambra er stond, rees het fortcomplex Alcazaba boven de heuvels. Voor en tijdens de bouw van de paleizen van Alhambra woonden op deze plek de Moorse koningen. Overgebleven resten van muren waren vroeger de slaapvertrekken van de soldaten. De vele hoge torens alhier bieden je een indrukwekkend uitzicht over de stad en de Sierra Nevada, als de bewolking niet in de weg zit.

Naast alle Arabische hoogtepunten, is er ook nog het christelijke paleis van Karel V. Onder hem werd Spanje één land met één vorst. Tijdens zijn huwelijksreis in gaf hij de opdracht dit paleis te maken. Een vleugel van Palacios Nazaries heeft hier voor moeten wijken. Hoewel Karel er nooit heeft gewoond – de bouw begon in 1527 maar werd pas voltooid in 1957 - , is het resultaat van dit renaissancepaleis er niet minder om. Een immens vierkantig bouwwerk met in het midden een grote ronde binnenplaats waarbinnen alle verhoudingen kloppen. ‘Meten is weten’ op hoog niveau zullen we maar zeggen.
Architectuur, ingenieuze watersystemen, kunst of geschiedenis; wat ook je interesse heeft, het magische Alhambra boeit iedereen. Ook al wil je alleen maar een dag mooie gebouwen of bergen bekijken onder de Spaanse zon.

Wil je meer informatie over Spaans leren in Spanje? Klik hier.

Tips! Kaarten voor Alhambra, Granada
Het kan in Alhambra behoorlijk druk zijn. Bovendien mag er van de Unesco dagelijks een beperkt aantal bezoekers naar binnen. Reserveren van je ticket is zeker in het hoogseizoen een must. Dat kan van een jaar tot een dag voor je bezoek. Ben je in het bezit van een creditcard, dan doe je dat telefonisch of via internet. Voor kaarten bel de BBVA-bank op 902 22 44 60 vanuit Spanje en (+34) 91 537 91 78 van buiten de Spaans landsgrenzen. Online kaartverkoop vind je op http://www.alhambratickets.com

Geen creditcard? Geen nood. Loop binnen bij een vestiging van de BBVA-bank, waar ook in Spanje, en koop hier je kaartje. Ook kon ik hiervoor terecht bij mijn talenschool Don Quijote in Granada, maar dat kan natuurlijk alleen als je hier Spaans studeert.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?