Wednesday, January 04, 2006

Tapa recept 'Tortilla Jeronimo' – Spaans koken: Iedereen kan het!

Het is ongelooflijk. De keuken is vorige week niet in vlammen opgegaan, na het nuttigen leven ik en m’n ouders nog steeds en we hebben verbazingwekkend genoeg best lekker gegeten. En dat allemaal na de door mij in elkaar geflanste Spaanse tortilla.

Drie maanden terug was ik nog een in Nederland wonend verwend nest dat gewoon nog thuis bij paps en mams woonde, waar avond in avond uit altijd een gezonde smakelijke maaltijd op tafel stond. Maar in Spanje moet ik zelf m’n boontjes zien te doppen. En koken dus. Het liefst met wat erbij.

Toeval of timing; mijn Spaanse docente Lorena drukte vorige week een recept voor ‘Tortilla de Patatas’ in m’n handen. Deze Spaanse snack – een mix van aardappelen, ui en ei - is volgens haar hartstikke simpel te bereiden en bijna iedereen houdt ervan. Een succesnummer dus.

Nu pa en ma op bezoek waren, hier in Sevilla, was het de ideale tijd om voor het eerst wat Spaans eten op tafel te toveren. In slechts een kwartier was het ‘ei-ui-aardappelfestijn’ gepiept. Met wat sla en brood erbij was het gewoon een complete maaltijd. De tortilla smaakte prima, alleen de schoonheidsprijs verdiende hij niet. Het enige lastige is namelijk het keren van de tortilla en na mijn omdraaiactie zag de tortilla er wat gehavend uit. Maar als je snel keek, had hij wel iets weg van de tortilla’s die je hier kunt krijgen in de vele tapasbars.

Jeronimo! ¿Como?
Hieronder vind je het recept, in het Nederlands en Spaans. Kun je gelijk een beetje je Spaans oefenen. Voor meer Spaanse recepten (pas op: 100 procent Spaans), klik hier.

Ingrediënten: eieren (2 per persoon), aardappelen (2 kleintjes per persoon), 1 ui, olijfolie en zout.

Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes en doe hetzelfde met de ui. Verwarm een scheut olijfolie in een (wat diepere) koekenpan. Wanneer de olijfolie warm is, voeg de aardappelstukjes en de ui toe. Roer de ui en aardappels door elkaar. Klop ondertussen in een kom de eieren. Wanneer de uien en aardappelen een beetje goudbruin zijn, voeg deze toe aan de geklopte eieren en voeg zout toe. Doe een beetje olijfolie in de pan en giet de mix van ei, ui en aardappelen in de pan en bak het op gemiddeld vuur. Wanneer het geheel een beetje (na ongeveer 4 minuten) stevig is geworden, draai de tortilla om.

PS: Dit is het lastigste gedeelte. Zonder de tortilla toe te takelen, schuif je de tortilla op een groot bord en vervolgens weer terug in de pan, zodat je de andere kant kunt bakken.

Smakelijk eten!

Wil je meer informatie over Spaans leren in Spanje? Klik hier of vraag een brochure aan.

¿Prefieres español?
Ingredientes: huevos, patatas, cebolla, aceite y sal.

Pela las patatas, lávalas y córtalas en trozos pequeños. Haz lo mismo con la cebolla. Pon aceite a calentar en una sartén y echa las patatas y la cebolla. Mueve las patatas y la cebolla de vez en cuando. Mientras, bate los huevos y añádeles sal. Saca las patatas y la cebolla y mézclalas con los huevos. Deja muy poco aceite en la sartén y echa la mezcla de los huevos, las patatas y la cebolla en la sartén. Cuando esté un poco cuajada (después aproximo 4 minutos), dale la vuelta.

Esto es la parte mas dificile. Sin maltratar la tortilla, metela en un plato y despues devolvela en la sartén, de modo que puedes fréir el otro lado.

¡Qué aproveche!

¿Quieres cocinar mas? Clic aqui.

Wil je meer informatie over Spaans leren in Spanje? Klik hier of vraag een brochure aan.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?