Friday, January 06, 2006

Sinterklaas in Spanje: het Drie Koningen Snoepfestijn

Honderdduizend kilo snoepgoed, strijdende Sevillanen en duizenden schreeuwende kinderen. Dat is 'Los Reyes Magos' in Sevilla. Dit Spaanse Drie Koningen-festijn is niet alleen voor de kleintjes. Ook voor toeristen is het een bijzondere feest om hierbij aanwezig te zijn.

Vandaag voor mij even geen Spaanse les, want heel Spanje ligt plat. Spanjaarden vieren vandaag' Los Reyes Magos', bij ons bekend als Drie Koningen. Zeg maar het Spaanse Sinterklaas. Kinderen krijgen cadeaus in hun schoen en in elk huis is het één groot feest. Maar het grootste feest speelt zich af in de middag en avond vóór Drie Koningen. Gewoon op straat. Zo ook gisteren in Sevilla, de stad waar ik momenteel Spaans studeer.

Tegen een uur of vijf ’s middags stromen massa’s Sevillanen en toeristen, jong en oud, richting de ‘Cabalgata’. Dit is een optocht met praalwagens waar vooral kinderen een jaar op wachten. En waarom? Vanwege gratis snoep. Heel veel snoep. In Sevilla 100.000 kilo om precies te zijn. Vanaf de rijkelijk versierde wagens zie je volwassenen en vooral kinderen snoepgoed strooien (ettertjes smijten ze, komisch gezicht) richting de vele bezoekers, die zich verzameld hebben aan weerszijden van de Sevilliaanse straten.

In Spanje behoren pepernoten niet tot het strooigoed. Ondanks dat Sinterklaas zijn stoomboot uit Spanje komt, strooien ze hier in plaats daarvan met ‘caramelos’; kleine harde zuigsnoepjes die smelten in je mond en niet in je hand. Soms wordt er nog eens een hele zak snoep het publiek in gesmeten, waar dan opvallend genoeg vervolgens de ouders om vechten. En natuurlijk doen ze het voor hun kinderen. Enkele mensen nemen zelf paraplus en grote vuilniszakken mee die ze gebruiken als vangnet.

Hoogtepunt van de optocht is uiteraard het voorbijrijden van de laatste wagen. Ook de drie uit de bijbel komende hoofdrolspelers Caspar, Melchior en Balthasar gooien snoepgoed naar het verzamelde volk. En de laatstgenoemde, Balthasar, is de favoriet van de Spaanse kinderen. Wanneer hij voorbijrijdt, ontstaat er een flink kabaal: “Balthaaaaaasar!!!”, hoor je iedereen roepen. Hij is namelijk degene die de cadeaus in de schoenen stopt. Wie stout is geweest krijgt hier niet de roe en hoeft niet naar Spanje. Dat zou lekker makkelijk zijn. Stoute Spaanse kinderen krijgen houtskool in de schoenen, alleen is die houtskool dan van suiker. Dus zo erg vinden ze het niet.

Gisteravond ging het festijn nog lang door. De route liep door de hele stad waarbij de laatste kar rond half 11 ’s avonds de finish bereikte. Wat overbleef was een straat vol overgebleven meestal lege snoeppapiertjes en grote drommen mensen die nog lang niet naar bed wilden. Ook na twaalven liepen er nog hele families met kinderen over straat.


Wil je meer informatie over Spaans leren in Spanje? Klik hier of vraag een brochure aan.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?