Friday, December 23, 2005

Hoe leven Spanjaarden toe naar de kerst?

Dat werd me wel duidelijk tijdens de tweede week van mijn kersttaalcursus in Sevilla.

De meeste Spaanse kinderen zullen meer lol beleven aan de zesde van januari. Dit is Los Reyes Magos, oftewel Drie Koningen, de dag kleintjes hun cadeaus krijgen. Met wat hulp van het Spaanse warenhuisconcern El Cortes Ingles, zeg maar de Spaanse Bijenkorf, die hun jaaromzet tracht te vergroten door het Amerikaanse kerstconcept beetje bij beetje in Spanje te introduceren, wordt ook hier de Kerst steeds populairder.

Toch bestaan er hier toch wel flink wat kersttradities in de laatste maand van het jaar. Hoewel er voor 22 december toch al enige evenementen plaatsvinden, begint kerst voor de meeste Spanjaarden op deze dag. Dit is de dag van de El Gordo (de vette), oftewel de kerstloterij van Spanje. Voor velen de spannendste dag van het jaar. Deze loterij, die koning Carlos III in 1763 introduceerde om de lege staatskas mee te vullen, is tegenwoordig uitgegroeid tot de grootste loterij ter wereld waarmee hele Spaanse dorpen rijk worden.

Al tijdens mijn weken in november in Madrid werd mij dit stukje Spaanse cultuur bijgebracht. Elke dag liep ik langs winkeltjes waar de lotenverkoop in volle gang was. Zonder overdrijven, dagelijks stonden hier honderden mensen in de rij. Ook in Sevilla vond je op elke hoek van de straat bejaarde krom lopende en schreeuwende Spaanse lotenverkopers. Niet zo verwonderlijk dat men zegt dat iedere Spanjaard meedoet met de El Gordo. De totale geldpot is dit jaar ruim twee miljard euro.

En gisteren was het dus zover. Om acht uur ’s morgens begon al de rechtstreekse televisie-uitzending, die op bijna elke Spaanse zender te volgen is. Eén grote traditie, sinds het jaar 1812 is er niks meer aan het huidige concept veranderd. In een wat ouderwets ogende zaal in Madrid zitten wat zenuwachtige Spanjaarden op hun stoel, in afwachting van de allesbeslissende trekking. Kinderen van de Madrileense weesschool vertellen het volk niet wat de winnende getallen zijn, nee, ze zingen ze. Zo mocht ik gister in de pauze tussen mijn twee taallessen het gejengel van deze Spaanse kleintjes aanhoren.

En in tegenstelling tot de jackpot van de Staatsloterij, viel de Vette van Spanje wel, maar vette pech voor de mensen hier, hij viel niet in Sevilla.

Wil je meer informatie over Spaans leren in Spanje? Klik hier of vraag een brochure aan.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?