Friday, December 30, 2005

Fris en fruitig het nieuwe jaar in, oud & nieuw vieren in Sevilla

Nog geen week na kerst is Sevilla alweer klaar voor het nieuwe jaar. Sevillanen smijten de kerstman letterlijk en figuurlijk het raam uit en bereiden zich voor op Nochevieja, ofwel Oudejaarsavond. Tijdens de tweede week van de kerstcursus in Spanje, hebben de docenten ons klaargestoomd voor deze laatste avond van het jaar. Naast veel Spaans leren zijn we namelijk ook veel te weten gekomen over de Spaanse cultuur. En dan met name de gebruiken rondom de feestdagen.

Vandaag, een dag voor Oudjaar, was het al één groot feest. Om 10 uur vanmorgen zaten we al aan de cava. Een klein laagje weliswaar, zodat we ook de nog volgende grammaticaoefeningen nog konden snappen. Cava is de Spaanse variant van champagne. Spanjaarden vertalen niet alleen woorden die van buiten hun landsgrenzen komen, ze produceren ook hun eigen goedkopere maar niet minder smakelijke feestelijke vocht.


Maar er werd vanmorgen niet alleen gedronken. Voordat we tijdens ons Nochevieja warming-up integreer festijn aan de cava mochten, moesten we onze mond eerst volproppen met druiven. Twaalf om precies te zijn. Spanjaarden doen dit sinds 1909, omdat er in dat jaar een druivenoverschot bestond. Best een vreemde bezigheid, maar volgens m’n docenten is het hier de normaalste zaak van de wereld. Iedereen schijnt op deze avond met een tros druiven in zijn of haar hand te staan. Bij elke klokslag eet iedere Spanjaard één druif. Volgens de bijgelovige Spanjaarden brengt dit geluk voor het nieuwe jaar. Dat moet morgen bij de twaalfde klokslag een komisch gezicht zijn; druipende gezichten van dronken druiveneters.

Een medestudent uit Londen maakte het vandaag nog bonter. Die had weleens ‘iets’ over dit ritueel gehoord, alleen dacht hij tot vandaag dat Spanjaarden tijdens de jaarwisseling twaalf eieren naar binnen werkten. Gelukkig gaat het dus om uvas (druiven) in plaats van huevos (eieren). De woorden liggen dicht bij elkaar, maar toch denk ik dat deze student teveel naar het MTV-programma Jackass heeft gekeken, waar een gestoorde presentator 50 eieren probeert te eten, met alle gevolgen van dien. Voor het straatbeeld (en geur) morgen misschien toch aangenamer dat Spanjaarden voor druiven hebben gekozen.



Spaanse supermarkten zijn momenteel dan ook in een ware supermarktdruivenoorlog verwikkeld. Al dagenlang vechten ze om het eindejaarsfruitbudget van de feestvierende Spanjaarden.

En ook voor dit tussentijdse Spaanse integreerexamen lijk ik te slagen. Mijn 12 druiven zijn namelijk al in de pocket. Gelukkig, met een tros rondlopen, hoef ik morgen niet. Mijn geluksdruiven zitten verpakt in een handig meeneemblik. Nu nog een flesje cava, en ik ben er helemaal klaar voor.

Wil je meer informatie over Spaans leren in Spanje? Klik hier of vraag een brochure aan.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?